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CHARGEPOINT DATA REQUEST 

Question 1 
1. On page RS-4 of Chapter 2, you testify that: 

“The workplace site hosts will have the option to select non-PYD Pilot qualified EVSE. 
They may work with the EVSP that they select to determine which EVSE meets their 
needs, as long as the equipment selected meets the minimum criteria in the 
Commission Safety Requirements Checklist. “[footnote citation to D.18-01-024, p.98] 
 
And that 
 
“SDG&E may conduct a simplified request for information (“RFI”) process to qualify 
EVSE into the program for workplace sites to ensure the equipment meets the Safety 
Requirements Checklist and may provide a list of qualified equipment to site hosts.” 
 

With respect to these statements, 
(a) What does “non-PYD Pilot qualified EVSE” mean? Are you referring to the current PYD pilot 

or the proposed extension program? 
(b) By stating that EVSE need only meet “minimum criteria in the Commission Safety 

Requirements Checklist” do you mean that there will be no other specifications for the EVSE 
or prerequisites for the company manufacturing or providing O&M services for the EVSE 
beyond compliance with the Safety Requirements Checklist referred to on page 98 of 
Decision 18-01-024? 

(c) If the answer to (b) above is yes, does this mean that it is SDG&E’s intention to provide 
rebates for: (please answer for each item below) 

i. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but are not 
capable of participating in demand response programs? 

ii. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but are not 
controllable by a network service provider? 

iii. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but cannot be 
powered up or down in response to a remote signal? 

iv. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but are not 
covered by a warranty? 

v. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but are not 
covered by a maintenance plan? 

vi. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but are not 
capable of collecting, storing, and communicating usage data? 

vii. Workplace charging stations that meet Safety Checklist requirements but do not 
have embedded submeters? 

(d) If the answer to (b) above is “no” or is qualified in any manner, please explain how and to 
what extent additional EVSE requirements will apply. 
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SDG&E Response:  
 

1.  
a. In the stated context, “non-PYD Pilot qualified EVSE”, refers to the EVSEs which were 

not qualified for inclusion in the original PYD pilot program.   The context does not refer 
to the PYD Extension Program. 

 
b. The question appears to misstate the testimony.  The testimony does not state that the 

EVSE need only meet the minimum safety requirements.  The safety requirements will 
be a minimum that EVSEs must meet in order to ensure safety.  However, during the 
implementation phase of the program SDG&E will determine minimum requirements 
based on market development and products.   

 
The intent of the qualification design for non-SDG&E owned EVSEs is to support 
customer choice and to open up the market for additional EVSE manufacturers.   

 
c. SDG&E’s intent is to offer customer choice.  Rebates will be provided for EVSEs which at 

a minimum meet the Commission’s safety requirements as well as any other minimum 
program operational requirements as are appropriate at the time of program 
deployment.    
 

d. See response to 1.b. and 1.c.  
 
 
Question 2 
 

2. On page RS-4 you state that workplace site hosts will be “responsible for the installation, 
operation, maintenance, and availability of the EVSE.” 

a. How will SDG&E determine whether a site host has met its responsibility for “operation” 
of the EVSE? 

b. How will SDG&E determine whether a site host has met its responsibility for 
“maintenance” of the EVSE? 

c. How will SDG&E determine whether a site host has met its responsibility for 
“availability” of the EVSE? 

 
SDG&E Response:  

 
a. SDG&E anticipates including provisions in the site host agreement to determine whether 

a site host has met its responsibility for “operation” of the EVSE.    
b. SDG&E anticipates including provisions in the site host agreement to determine whether 

a site host has met its responsibility for “maintenance” of the EVSE.      
c. SDG&E anticipates including provisions in the site host agreement to determine whether 

a site host has met its responsibility for “availability” of the EVSE.   
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Question 3 
 

3. On page RS-7 you refer to “managed charging benefits.” Please define “managed charging 
benefits.”   

 
SDG&E Response:  

3. In the context of SDG&E’s rate options, “managed charging benefits” refers to the ability of 
dynamic rates and time-of-use rates to incentivize EV charging away from times of system or 
distribution peak to reduce upward pressure on grid capacity and provide load to absorb 
renewable energy supply.     
 

Question 4 
 

4. Your testimony refers to the fact that there are hundreds of site hosts on the PYD pilot interest 
list (see BAS-1,3) and that the “modestly sized” 2 year expansion program is scoped to balance 
the immediate need to support customers and environmental goals while waiting for final 
Commission guidance on a new transportation electrification framework (TEF) (see BAS-2,6) 

a. Since the Scoping Memo in Rulemaking 18-12-006 (see p.14) anticipates adoption of a 
final TEF in Q1 2020 is it possible SDG&E will amend the size and duration of this PYD 
expansion program after reviewing the TEF? 

b. If not, what is SDG&E’s plan to ensure continuity between this “modestly-sized” 2 year 
PYD expansion and a subsequent extension of or successor to PYD? 

 
 
 
SDG&E Response:  

4.  
a. At this time, SDG&E does not anticipate amending the size and duration of the PYD 

Extension Program based on the TEF.   
b. SDG&E expects that the two-year PYD extension, if approved, will provide a sufficient 

bridge until future programs can be designed based on CPUC guidance through 
Rulemaking 18-12-006.  


