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Interconnection Questions 

 
1. In brief, could SDG&E clarify the minimum interconnection milestones for the various product 

types that must be accomplished in order for a facility to be eligible for the bid?  
   Updated 4/26/16 

EE:  EE programs do not need an interconnection study. 
DR: Please see Question #7 
Renewables: Phase 2 or WDAT 
ESSPPTA/BOT: Phase 1 or WDAT or provide evidence that the project is a repowering of a comparably 
sized facility in accordance with CAISO BPM for generator management 
ESSEPC: Determined by Cost development Team 
DG: Phase 1 for in-front-of-the-Meter , N/A for Behind-The-Meter (BTM) 

 

2. Would SDG&E accept a facility that has passed a Fast Track interconnection process but has not 

received full capacity deliverability under WDAT?  Is it sufficient to only have applied for a 
deliverability study (as implied in the third paragraph of section 4.0)? 
Updated 4/26/16 
Yes, for resources that interconnect at distribution level and are not customer-sited, a completed WDAT 
Fast Track screen would meet the minimum requirements to submit a bid. Then a final deliverability 
study must be completed during the project development process and as a condition precedent of any 
shortlisted bid.  For customer-sited resources, see question #3 below. 

 
3. Please confirm that WDAT projects that are actively being studied under the Cluster Study Process 

will be considered. Specifically, projects that have entered during the April 1 – April 30, 

2016  window and are wholly capable of meeting the January 2018 through 2022 COD goals will be 

eligible for full consideration.    

Updated 4/26/16 
For ESSPPTA, Renewable product types, and resources that connect directly to the distribution level 
network the interconnection study must be completed at the time of bidding.   
 
For customer-sited resources an interconnection study does not have to be completed before bid 
submission but must be completed as necessary for the given technology through SDG&E’s normal 
interconnection process. 

 
4. Is the “WDAT Fast Track” a kind of interconnection study that provides a cost estimate?   Are 

projects in the CAISO Cluster Study distinct from those in the WDAT Fast Track?    

Updated 4/26/16 
The WDAT Fast Track process results include the final interconnection costs but do not result in a 
CAISO deliverability study and resulting FCDS.  That can only be obtained through the CAISO cluster 
study process, Annual Full Capacity Study Process, or DGD process.  Projects in the CAISO Cluster 
Study are distinct from those in the WDAT Fast Track process; however, projects not passing the 
WDAT Fast Track screen and projects passing the WDAT Fast Track screen but wanting to achieve 
FCDS must also go through an appropriate CAISO study process. 

 



5. Can projects be electrically connected east of the Suncrest / Miguel substation line called out in the 
RFO? What if they are interconnected at transmission voltage and paired with larger-scale DG 
projects? 
No 

 
6. For the fast track where is the cut off 2 MW and 3 MW limit on the fast track interconnect process? 

a. 2 MW is anyplace on our system with no distance requirement to the nearest substation 

b. 3 MW only on a main connection line (3 phase line with conductor size typically not smaller 

than 4/0 AWG or 336 ACSR) and within 2.5 electrical circuit miles of a substation 

 

7. I have a customer sited/behind-the-meter (BTM) resource I want to offer in, what are the 

interconnection requirements? 

For the purpose of conformance for this RFO, DR resources do not need a phase I or phase II study 

before a bid is submitted.   

 

If a contract results from the offer, customers participating in a behavioral DR program do not need to 

sign an interconnection agreement with SDG&E; however, customers that use technologies such as 

storage for the DR program will need to sign an interconnection agreement with SDG&E upon 

installation of the equipment and go through the WDAT or SDG&E’s Electric Tariff Rule21 process 

(even if the project is non-exporting).  It is potentially possible that the result of the feasibility study 

will find that upgrades to the distribution network are needed; the costs of which would be the 

responsibility of the bidder. 

 

For customer-sited/BTM resources that want to bid into the DG category please contact 

PrefResourcesRFO@semprautilities.com prior to the end of the Q&A period on June 17, 2016 to discuss 

their offer.    

 

8. On page 20 of the bidder’s conference presentation there is a substation map.  What does the 

purple shading indicate?   

The six substations that are in purple shading are the substations that are part of the larger SD-IV local 

area; the ones in black are the transmission substations in the SDG&E local sub-area.  Your project must 

be in the SDG&E local sub-area and unless it is at a customer site / sites, you must specify an 

interconnection at one of those or on a part of the network that originates from one of those substations.    

For this RFO, your project may interconnect at Suncrest or Miguel substation and be considered 

conforming, even though they are shaded purple; however, projects that interconnect at one of the 

other four purple shaded substations (Eco, Ocotillo, IV, N. Gila) will be deemed non-conforming for 

this RFO. 

 


